Új appok, amelyek élő közvetítések élményét adják
Írta:

Új appok, amelyek élő közvetítések élményét adják

Hol vannak már azok az idők, amikor újságokból és a tévéből informálódtunk? Sőt, lassan a net sem számít a leggyorsabbnak, hiszen jönnek az appok, megteremtve az itt és most élményét mindannyiunk számára.

Ha most még nehezen tudod elképzelni, hogy egy élő közvetítésnél és/vagy egy internetes portálnál valami gyorsabban közvetítse a képeket, hangokat, információkat, akkor ideje hozzászoknod a gondolathoz, hogy ez nem a távoli jövő, hanem néhány okostelefonos alkalmazásnak köszönhetően máris a valóság.

 

A Periscope nevű app akkor vált ismertté világszerte, amikor március végén New York belvárosában összedőlt és kigyulladt egy ötemeletes épület, és az arra járók – akik közül néhányan kiszúrták az előző nap elérhetővé vált alkalmazást az App Store-ban – élőben tudósítottak az appon keresztül. A Periscope streamjein hamarabb lehetett látni, mi történt a helyszínen, mint hogy a tűzoltók vagy a tévékamerák odaértek volna.

 

Pár héttel később a baltimore-i zavargásokat a Meerkat nevű appon keresztül közvetítették az utcáról, élő egyenesben a tüntetők. Ezeknek az alkalmazásoknak nyilván sokkal rosszabb a kép- és hangminősége, mintha profi technikával felvett vagy közvetített adást néznénk, de az azonnaliság élményét adják.

 

Most talán úgy érzed, minek neked két ilyen app, teljesen felesleges, hiszen nálunk nem dőlnek össze felhőkarcolók, ritkán törnek ki zavargások, a fontos meccsekről és egyéb sporteseményekről pedig úgyis tudósít a tévé meg a weboldalak. De ha ott van a telefonodon egy-két ilyen app, akkor ott a lehetőség is. Hiszen veled is történhet bármi váratlan, érdekes dolog, amit már nemcsak a családoddal, barátaiddal oszthatsz meg, hanem az egész világgal.

  • 1244 2015. május 15 Tech/tudomány 2015. május 15.

    Facebook Comments