5 tipp, hogyan őrizd meg a szépségedet télen

5 tipp, hogyan őrizd meg a szépségedet télen

A hideg, szeles idő a lelkiállapotunkon kívül a bőrünkre sincs jó hatással. Megmutatjuk, mit kell tenned, hogy elkerüld a fakó, száraz, repedezett bőr érzését.

 

1. Hidratálás, hidratálás, hidratálás!

A hidratálás belül kezdődik. Mivel a testünk nagyobbik fele víz, elengedhetetlen a megfelelő folyadékbevitel. Minden alapvető létfunkciónkhoz szükségünk van folyadékra, de kell például a sejtek megújulásához is. Ha a szervezetünknek azt kell eldönteni, hogy a kevés bejuttatott folyadékot az emésztéshez, az agyi folyamatainkhoz vagy a bőrünk hidratálásához használja fel, nem kérdés, hogy az utóbbi fog kiszorulni. Emiatt ahhoz, hogy a bőröd hidratált és puha legyen, elengedhetetlen a megfelelő folyadékbevitel.

2. Hidratálás, még mindig

A belülről jól hidratált bőrt is meg kell támogatni a téli hideg, szeles időben egy kis külső segítséggel. Míg nyáron elég csak egy könnyű BB krém az arcunkra, télen szükség van egy zsírosabb, táplálóbb nappali arckrémre. És ne aggódj a pattanások miatt sem: az olajos bázisú krémek közül válassz jojoba-, mandula-, vagy argánolajos terméket, ezek garantáltan nem tömítik el a pórusokat. Ha rendszeres bőrradírozással eltávolítjuk az elhalt hámsejteket, még a fakó kinézetet is el tudjuk kerülni. És ez a tanács nem csak az arcra érvényes ám!

3. Ne feledkezz el a szájról sem!

A száj vékony, érzékeny bőre még a testünk többi részénél is jobban ki van téve az időjárás viszontagságainak. Hogy a kicserepesedett, száraz ajkak kialakulását elkerüld, télen soha ne menj ki az utcára ápoló ajakbalzsam nélkül. Az ideális ápoló E vitamint és méhviaszt is tartalmaz. Ha nem tudsz lemondani a rúzsokról, akkor vagy válassz hidratáló összetevőket tartalmazó terméket, vagy mindenképp kend be az ajkaidat hidratálóval, mielőtt a színező réteget felvinnéd. Ha pedig már kialakult a baj, és kirepedezett a szád, keverj egy kanál mézbe kristálycukrot vagy búzadarát, és ezzel dörzsöld át finoman az ajkaidat.

snow-lips

Fotó: brokeandchic.com

4. Haj-baj

A hideg szél és a folyamatos sapkaviselés megviseli a hajunkat. Novembertől márciusig nincs igazán jó megoldás: a sapka alatt viszket és zsírosodik a fejbőr, ráadásul minden frizurát tönkre tesz, sapka nélkül pedig a hajhullás mellett még a fülgyulladást is kockáztatjuk. Kárpótlásképp a megviselt hajra és fejbőrre használjunk a téli időszakban természetes, gyógynövényes samponokat menta-, rozmaring- és borókaolajjal, valamint csalánkivonattal gazdagítva, amik gyengéden fokozzák a tisztító hatást is. Kíméletes szárítással is megóvhatjuk a hajunkat: soha ne szárítsuk forró levegővel, ami után a hideg téli környezet óriási sokkot jelent.

5. Túlzott fűtés

Van még egy tényező, amire először nem is gondolnánk, ha a téli környezeti változásról van szó, ez pedig a lakásunk megváltozása. Az alapvető fizikai jellemzője a levegőnek, hogy minél hidegebb, annál kisebb a nedvességtartalma, a mesterséges fűtéssel pedig még ezen is tovább szárítunk. Gondoljunk bele: a fűtőtest csak hőmérsékleti változást okoz, párát nem ad. Ezért téli hidegben se járassuk maximumon a radiátorokat! Nem kell mindig 25 foknak lennie a lakásban, 21-22 fok már bőven elég. Ezen kívül tartsunk párologtató edényeket a fűtőtesteken, így tartva kissé párásabban a levegőt.

  • 1300 2016. február 02 Életmód 2016. február 02.

    Facebook Comments