Szórakozz és kulturálódj online: idén télen házhoz jön az élmény
Írta:

Szórakozz és kulturálódj online: idén télen házhoz jön az élmény

A hálószobánkból élvezhetjük a legkülönfélébb színházi előadásokat, koncerteket, mozit.

 

Az idei koronavírus járványnak nem sok mindent köszönhetünk, de azt el kell ismerni, hogy a streaming fejlődésének jót tett. Meg persze mindenki megtanult kenyeret sütni. És egy meetinghez már nem kell kihámozni magad a pizsamádból… De vissza a témához.

Szóval a járvány első hulláma alatt egyik napról a másikra kellett átállniuk a legkülönbözőbb szolágáltatóknak valamilyen online megoldásra: színházak költöztek fel a netre, előadásokat, konferenciákat rendeztünk online, és már egy hangverseny vagy kiállítás kedvéért sem kellett kikelni az ágyból.

Ezek a kezdeményezések természetesen most ősszel is működnek. A színházak, múzeumok, zenészek a hivatalos Facebook oldalukon hirdetik az aktuális online eseményeket, de van még pár szuper oldal, ahol szét lehet nézni, ha szórakozásra vágysz.

Színházkedvelők mindenképpen mentsék el maguknak az eszinhaz.hu-t. Itt egy helyen találhatók meg a legkülönbözőbb színházak online (általában fizetős) előadásai. Katona József színház, Örkény Színház, Vígszínház, Radnóti vagy a Veszprémi Petőfi Színház… ez csak pár az elérhető színházak közül.

A színházzal ellentétben a mozikedvelőknek eddig sem volt nehéz dolguk. A nem túl legális torrent oldalak mellett idén az online tévézésnek is felívelőben van a csillaga. A Netflix, az HBO Go és társaik mind remek évet zárnak, és mi sem tudunk jobb tanácsot adni a mozi alternatívájaként.

A koncertek kedvelőinek szintén érdemes figyelniük a kedvenc intézményük oldalát, mert a legnagyobbak megszervezték a saját online közvetítéseiket. Így tett a Zeneakadémia, a Dohnányi Zenekar és például a Müpa is, de a könnyűzene kedvelői se aggódjanak. A raktarkoncert.hu egy helyre gyűjti a legnépszerűbb hazai könnyűzenei előadók online koncertjeit. Van itt 30Y, Ákos, Bódi Guszti, Caramell, de a lista szinte a végtelenségig tovább folytatható.

És ha kultúra, akkor természetesen a múzeumok sem maradhatnak ki. A Nemzeti Múzeum, a Nemzeti Galéria, az Iparművészeti Múzeum, a Szépművészeti Múzeum, és számtalan más intézmény szintén digitálisan is elérhetővé tette a tárlatait – legalább némelyiket. És ha a kedvenc múzeumod tárlatát már unásig ismered, látogass el a mandadb.hu virtuális kiállítások gyűjteménybe, ahol az ország legkülönbözőbb pontján lévő múzeumok régi és új, online is elérhetővé tett tárlatai közül csemegézhetsz egy helyen.

  • 750 2020. november 18 Kultúra 2020. november 18.

    Facebook Comments