Putyin budapesti tennivalói

Putyin budapesti tennivalói

Angela Merkel mai látogatása után 2 héttel, február 17-én az orosz államfő is Magyarországra érkezik. A forgatókönyv nagyon hasonló: egynapos villámlátogatás, előző este tüntetéssel a belvárosban.

 

Míg a Merkel találkozó részleteire és eredményeire már csak pár órát kell várnunk, addig az Orbán-Putyin találkozóról egyelőre csak nagyvonalakban tudunk valamit. Az biztos: Vlagyimir Putyin orosz elnök február 17-én tesz munkalátogatást Magyarországon – ezt Szijjártó Péter külgazdasági és külügyminiszter jelentette be januárban. Mint ahogy azt is, hogy az orosz államfő Orbán Viktor miniszterelnök múlt évi moszkvai munkalátogatását viszonozza ezzel. A megbeszélésről pedig annyit árult el, hogy az országaink közötti kétoldalú politikai és gazdasági kapcsolatokról, energiabiztonsági ügyekről és az ukrajnai fegyveres konfliktusról is szó lesz a tervek szerint.

Ami ennél konkrétabb téma lehet – bár ezt már nem Szijjártó jelentette be – az Paks, az olaj és Ukrajna. Magyarország legnagyobb (szinte kizárólagos) olaj-és gázszállítója Oroszország, az energiafüggőség a két ország kapcsolatának egyik legfontosabb eleme. Mivel idén jár le a Gazprom és Magyarország hosszú távú gázszállítási megállapodása, valószínű – legalábbis a kormány erre számít – hogy Putyin tesz egy újabb kedvező árajánlatot. Orbán legalábbis azt ígérte: ez alatt az egy nap alatt tető alá tudja hozni a 2015-ben lejáró szerződés meghosszabbítását.

Mindemellett a Paksi bővítéssel pénzügyi értelemben is szorosra fűztük a kapcsolatot: a projektre kapott 11 milliárd eurós orosz hitel a magyar GDP 10 százalékát jelenti. (Bár eddig sem lehetett távoli ismeretségnek nevezni a pénzügyi függést az oroszoktól: Moszkva a magyar államkötvények egyik legfontosabb vásárlója, azaz az államadósság egyik legfontosabb finanszírozója.)

A kormány reményei szerint a találkozón sikerül pozitív irányba terelni a két ország gazdasági kapcsolatait is, amire az Uniós szankciók és az erre „válaszoló” orosz embargó miatt van szükség: az intézkedések miatt az Oroszországba irányuló magyar export több mint 13 százalékkal csökkent. Ráadásul egyes találgatások szerint Moszkva Budapest támogatását kérheti az Oroszország elleni uniós szankciók felfüggesztéséhez, cserébe a kedvezményes gázért – ha és amennyiben megállapodás születne erről.

Mindenesetre tény: az orosz elnök azt írta Orbán Viktornak idei újévi üzenetében: számít az orosz-magyar kapcsolatokban rejlő lehetőségek megőrzésére és intenzívebbé tételére, ami „megfelel mindkét ország alapvető érdekeinek, és része az európai stabilitás és biztonság szavatolásának”.

  • 2462 2015. február 02 Belföld 2015. február 02.

    Facebook Comments