3 tipp, ha gyerekkel kertészkednél
Írta:

3 tipp, ha gyerekkel kertészkednél

Ha el akarod foglalni csemetédet, és azt is szeretnéd, hogy megkedvelje a kertészkedést, akkor így vezesd be a zöldségek és egyéb növénykék világába.

 

1. A kicsikkel mesésen, játékosan – A játék és a mese mindenbe segít még gyorsabban bevonni a gyerekeket, és ezalól a kertészkedés sem kivétel. Mutasd meg neki a kertben a fákat, bokrokat, de ahelyett, hogy egész litániát sorolnál fel neki, hogy hányféle rovar és madár élhet a kertben, vagy melyik növény mire jó, találj ki inkább egy mesét a nyusziról, aki betévedt a kertbe, és ott minden élőlénnyel egyenként megismerkedett.

 

2. A nagyobbakkal tervezzetek közösen – A nagyobb gyerekeket már nehezebb lesz kirángatni a képernyők elől, de nem lehetetlen. Beválhat, ha bevonod őket a tervezésbe: nyugodtan mondják meg ők is, hogyan képzelik el a kertet, milyen növényből ültetnének többet, mit hová szeretnének veteményezni, ültetni. Ha sikerült kompromisszumos megoldással kitalálni a részleteket, akkor jöhet a megvalósítás. Ebben úgy teheted őket érdekeltté, ha mondjuk saját területet kapnak a kertben (azért nézz rá időnként, élnek-e még a növényeik). De motiválhatod őket versennyel is (kinek a legszebbek a sárgarépái), vagy azzal is, ha használhatják a kerti szerszámokat. Felső tagozatosok felügyelettel már kapálhatnak például.

 

3. Csak kreatívan! – A gyerekek többsége szeret alkotni, legyenek akár kicsik, akár nagyobbak. Miért ne használnátok ezt fel a kertészkedésben is? Készíthettek névtáblákat a növényeknek, vagy saját locsolókannát, amit persze ér kidíszíteni is.

https://www.youtube.com/watch?v=4KBB_xGze5Q

 

 

  • 607 2020. április 30 Életmód 2020. április 30.

    Facebook Comments