Tények és tévhitek: ahol lehetnek vírusok és ahol nem
Írta:

Tények és tévhitek: ahol lehetnek vírusok és ahol nem

Mennyire kell tartani a tárgyaktól, ételtől, mit lehet megfogni, mi terjed a levegőben? Mutatjuk!

 

 

A koronavírus járvány ráirányította a figyelmet a bacilusok és vírusok elleni védekezés fontosságára: előtérbe került, hogy vajon mennyire indokolt sterilen élni, mire kell figyelni. Ennek kapcsán most mi is összegyűjtöttük, hogy mire kell figyelni, és mi a teljesen biztonságos.

 

Ételek:

Ha higiénikusan elkészített alaposan megfőzött ételt eszünk, akkor az élelmiszerektől nem kell félni. Sem a készen rendelt ételtől, sem a boltban vásárolt alapanyagoktól nem kell tartani, de ha nagyon aggódsz, akkor mosd le mosószerrel a csomagolt élelmiszerek külső csomagolását, mielőtt a hűtőbe teszed.

 

Csomagok, levelek:

A koronavírus maximum1-2 napig képes életben maradni a tárgyakon, így a csomagoktól, levelektől sem kell tartani. Most ne foggal bontsd a postát, de attól, hogy átveszel egy csomagot, még nem leszel beteg.

 

Köztéri kapaszkodók, kilincsek, tereptárgyak:

Ez az a kategória, amit jobb nem tapogatni. A közlekedési eszközök fogantyúit, a boltok ajtajait annyian fogják meg, hogy ezek a legfertőzöttebb felületek között vannak, így ezekhez ha nem muszáj, ne érj hozzá.

 

Levegő:

A koronavírus cseppfertőzéssel terjed (csak úgy mint az influenza), ám ez nem azt jeleni, hogy a levegő önmagában veszélyes. A levegőben ugyanis alapból nem képes éltben maradni a vírus, a fertőződéshez az kell, hogy valaki közelről ránk tüsszögje, köhögje, lélegezze a vírust. A levegőben ezen kívül viszont viszonylag sok baci és allergén van, ezért fontos a levegő jó minőségének biztosítása – otthon is. Ehhez jó segítség egy bio légszűrő párna, ami kiszűri az allergéneket és káros anyagokat, megakadályozhatja a penész és a baktériumok kialakulását és elnyelheti a felesleges nedvességet. Nézd meg a részleteket a Hiilibag oldalán.

 

Tehát mit lehet megfogni?

Alapvetően bármit, a bőrön keresztül nem fertőz a vírus, az a lényeg, hogy ezek után ne érjünk az arcunkhoz, amíg nem mostunk kezet. A fő szabály ugyanakkor az, hogy ne tapogassuk fölöslegesen a dolgokat, ezzel is csökkentve a kockázatot, és hordjunk maszkot, hogy véletlenül se érjünk az arcunkhoz.

  • 494 2020. május 01 Életmód 2020. május 01.

    Facebook Comments