A leggyakoribb nyári bakik
Írta:

A leggyakoribb nyári bakik

Sokan egész évben nem érezzük magunkat annyira szabadnak, mint nyáron, de van pár dolog, amire ilyenkor sem árt ügyelni az egészséged érdekében.

 

1. Túlzásba viszed a hideget – Nem hiába óvott a Nagyi annak idején, hogy ne igyál túl hideget, vagy az Anyukád, hogy a negyven fokból berohanva ne vedd le 20 fokra a légkondit: a hirtelen jött hideg impulzusok ugyanis könnyen betegséghez vezethetnek. Bizony, nem csak legenda, hogy beszedhetsz egy mandula- vagy tüdőgyulladást. Márpedig a betegség miatti szobafogság nyáron aztán tényleg nem buli… ki ne akarna inkább strandon lábat lógatni?

 

2. Nem pakolsz ki – A strandon még gondosan zacskóba rakod a vizes fürdőruhát és papucsot, de azzal a lendülettel el is feledkezel róla: otthon nem veszed ki, amivel egyenes utat adhatsz a penész megjelenésének. Emlékeztessétek egymást a barátaiddal vagy a tesóddal, hogy hazaérve gyorsan ki kell pakolni a táskátokat, vagy állíts be egy emlékeztetőt a telefonodon.

 

3. Nem érdekelnek a rovarok – Márpedig jobban teszed, ha van nálad kullancsriasztó spray, ugyanis ezek a kis vérszívók súlyos betegségeket terjeszthetnek. Ha kirándulni mész, ne csak magadat nézd át a túra után alaposan, hanem a kutyádat is, mert a kullancsok az ebekre nézve is veszélyesek, például babéziás lehet a csípésüktől négylábú társad.

 

4. Nem figyelsz az otthonod levegőjére – Nyáron sokkal inkább adná magát, hogy gyakrabban szellőztessünk, de valahogy a legtöbben elblicceljük. Ahogy azt is, hogy mindig ürítsük ki a szemetest, és mossuk is ki, na meg, hogy ügyeljünk a többi, kellemetlen szag árasztására hajlamos területre is, mint például a hűtő, a cipősszekrény, a macskaalom vagy a kutya helye.

 

Hogy ez miért fontos? Egyrészt, mert nagyon kellemetlen, ha büdös van a lakásban (főleg, ha vendégeket vársz, de amúgy is), másrészt pedig a rossz levegő tartósan nemcsak hangulatunkra, hanem egészségi állapotunkra is káros lehet.

 

Mi lehet a megoldás? A már említett szellőztetés és fokozott odafigyelés mellett olyan apróságok is segíthetnek a tiszta levegő elérésében és megőrzésében, mint például a Hiilibag – erről itt találhatsz további infókat: https://www.hiilibag.hu/ .

  • 493 2020. július 30 Életmód 2020. július 30.

    Facebook Comments