A téli időszak legnagyobb buktatói és ahogy védekezhetsz ellenük
Írta:

A téli időszak legnagyobb buktatói és ahogy védekezhetsz ellenük

Influenza, csúszós utak, rossz levegő: mutatjuk, mit csinálj, hogy többé ne legyen gondod velük.

 

 

 

 

A tél egyfelől csodálatos évszak, hiszen a ragyogó hó, és az összebújva elfogyasztott finom teák és persze a karácsony mind olyan dolgok, amik miatt nagyon szoktuk szeretni. Ám ennek az időszaknak is megvannak a hátulütői, nem is kevés. Most a három leggyakoribbra mutatunk jó megoldásokat, hogy a téli időből csak az öröm maradjon.

 

Megfázás, felfázás, bacik és influenza, avagy ezért vagy beteg ősztől tavaszig. A tél egyik legnagyobb negatívuma a rengeteg betegség. A hideg idővel állandóan összeszedünk valamit, így a téli csodák élvezete helyett gyakran csak a bosszankodás jut. Pedig ezek ellen a betegségek ellen nem olyan nehéz védekezni, és valószínűleg te is számtalanszor hallottad gyermekkorodban a praktikákat. Öltözködj rétegesen, hogy ne fázz kint, de ne is izzadj meg, ha épp buszon zötykölődsz, vagy egy meleg irodában ülsz. Ősztől tavaszig muszáj pótolni a vitaminokat, hiszen ilyenkor jóval kevesebb friss zöldséghez és gyümölcshöz jutunk, mint nyáron. A legfontosabb a C- és a D-vitamin, ezekből a napi szükséglet sokszorosát is be lehet venni influenzaszezonban. És ha már fertőzések: a kézmosás szerepét sem lehet eléggé hangsúlyozni. Ha igazán biztosra akarsz menni, vegyél fertőtlenítős szappant otthonra. Ha sokat utazol tömegközlekedésen, az is jó ötlet, ha veszel valamilyen pici, zsebben hordható kézfertőtlenítőt, és utazás után ezzel mindig áttörlöd a kezed. Ne aggód, hogy túlzásba viszed a sterilséget, egy tömött villamoson így is bőven elég bacit fogsz belélegezni a társaidtól.

 

A téli időszak másik leggyakoribb kerékkötői a csúszós utak, amik könnyen ficamhoz vagy töréshez vezetnek. Az autósok viszonylag sokat hallanak a téligumi fontosságáról, ám gyalogosként is óvatosnak kell lennünk. Nem csak havazás idején kell odafigyelnünk a megfelelő lábbelire, hiszen gondoljunk bele: ha esik az eső, az éjszaka igen könnyen ráfagy az útra. Lehet, hogy éjszaka sem volt hidegebb mínusz egy-két foknál, ám ez pont elég arra, hogy reggel a házból kilépve essünk egy nagyot. Ennek kivédésére mindenképp szerezz be egy jó recés talpú bakancsot – nem kell hogy csinos legyen, a praktikusság a fontos most. Ha nem valamelyik nagyváros központi részén élsz, ahol gyorsan eltakarítják az utakat, akkor az is hasznos, ha beszerzel egy pár cipőre húzható, szegecses „hóláncot”. Ennek segítségével még a több napos, jegesre taposott havon is könnyen és csúszásmentesen közlekedhetsz.

 

Kellemetlenségek ráadásul nem csak odakint, hanem a saját otthonunkban is leselkednek ránk. Egyfelől ilyen időszakban célszerű a szokottnál gyakrabban áttörölni fertőtlenítővel a kilincseket, másfelől a lakás levegőjére is kiemelt figyelmet kellene fordítani. Tedd a kezed a szívedre: te szellőztetsz eleget, amikor kint 0 fok van? Ugye, hogy nem. Pedig télen a statisztikák szerint többet vagyunk otthon, ráadásul akár a fűtés miatt is rosszabb lehet bent a levegő az ideálisnál. Azért, hogy otthonod levegője mindig kifogástalan legyen, szellőztess naponta egy gyors kereszthuzattal és használj bio légszűrő párnákat. A bambusz szénnel töltött Hiilibag például nem csak elnyeli a szagokat, az allergéneket és a káros anyagokat, hanem megakadályozza a baktériumok szaporodását is.

 

  • 528 2020. január 10 Életmód 2020. január 10.

    Facebook Comments