Szelfibot? Még mit nem!

Szelfibot? Még mit nem!

Egyre több múzeum nyilvánítja nemkívánatos eszközzé a szelfibotot.

 

Míg pár éve még fényképezni is tilos volt a múzeumokban, addig mára az intézmények vezetői is meglátták a közösségi oldalakra posztolt képekben rejlő ingyen reklámot. És mára meglátták ennek a veszélyeit is.

Ezért egyre több múzeum szabályzata foglalja magában, hogy bár a fotó továbbra is szabad, a mostanában őrülten népszerű szelfibot nem kívánatos tárgy a kiállításokon. Mert: a látogatók esetleg kárt tehetnek egymásban vagy a műtárgyakban. Igen, arról van szó gyakorlatilag, hogy a kultúrpuritán ifjúságtól féltik a több száz éves kincseket, nehogy véletlenül leverjenek valamit a másfél méter hosszú bottal. Bár súlyos kár még nem történt, kisebb balesetek viszont igen, ezek indokolták a szigorú lépéseket.

Azt, hogy az ember miért nem a kultúra élvezetéért megy múzeumba, inkább ne firtassuk, az viszont fontos, hogy a műtárgyak zöme nem vitrin mögött található a múzeumokban. Így a szelfibotok valós veszélyt jelenthetnek rájuk, mindamellett, hogy a többieket is zavarják a kép elé random módon belógatott botok.

mona_lisa

fotó: m.cdn.blog.hu

Franciaországban elsőként a versailles-i kastély múzeuma tiltotta ki az épületeiből a szelfibotot a múlt héten, de  több kulturális intézmény is hasonló korlátozást fontolgat. Konkrétan a Louvre és a Pompidou Központ: az előbbi még nincs teljesen a szelfibotok ellen, „ha az intézmény szabályainak megfelelően használják”, az utóbbi viszont az egyértelműen a tiltás felé halad. (Bár ők a táskákat és a babakocsikat is szeretnék kitiltani a kiállítóterekből.) A párizsi Orsay Múzeumban pedig nemcsak a szelfibot, de a fotózás is tilos még mindig.

Ezeken kívül tilos a szelfibot az alábbi múzeumokban is  (máris hosszú a lista, pedig ezek csak a leghíresebbek):

  • a bécsi Albertina Múzeumban
  • a londoni Nemzeti Galériában
  • egyes angol futballcsapatok stadionjaiban és
  • Brazília futballstadionjaiban (hiszen fegyverként is használható egy verekedésben)
  • a 2000 éves római Colosseumban
  • a New York-i Metropolitan Művészeti Múzeumban
  • a Guggenheim Múzeumban
  • a washingtoni Smithsonian Intézetben, ami a világ legnagyobb múzeum- és kutatóintézet-együttese
  • és a riói karneválon sem volt szabad bottal szelfizni.

Videózni és fotózni persze továbbra is szabad a legtöbb helyen, de szelfibotot és fényképezéshez használt állványokat bevinni már nem. Marad a karnyújtogatás, vagy ha igazán belevalók vagyunk, akkor a „Megtenné, hogy lefotóz bennünket a Mona Lisával?” típusú kérdések.

  • 1675 2015. március 31 Külföld 2015. március 31.

    Facebook Comments