Budapest 3D-ben

Budapest 3D-ben

A valósághűen bejárható térképek mára átszövik az életünket, az Apple Flyover-e rögtön 3D-ben.

 

Lehet én vagyok nagyon lemaradva, de csak most jöttem rá, hogy az almás telefonokból milyen szuper 3D-s térképet lehet elővarázsolni, sok más világváros mellett Budapestről is. Hogy ez megváltoztatja-e az életemet? Nem.  De meglepően részletes képet mutat Budapestről és az agglomeráció egy részéről, amit unalmas óráinkban elég jó dolog böngészni.

Amilyen gyengén született meg anno az Apple Maps még az iOS 6 idejében, olyan szépen felfejlődött. A Google maps biztos mindenkinek ismerős, ehhez viszonyítva pedig könnyen átlátható, miért olyan király a 3D-ben bejárható város. Ha Google streetview-ban „sétálunk”, a mellettünk lévő épületek nem többek, mint sík, 2 dimenziós ábrák. Ezzel szemben a Flyoverben az épületek kiemelkednek a térből és meglepő részletességgel láthatjuk őket. A térkép ráadásul minden nézőpontra kiterjed: vannak kopott háztetők, napsütötte erkélyek, málló homlokzat… Hogy szemléltessük a különbséget: a felső képen a 3D-s Apple alkalmazás mutatja  a Parlamentet, az alsón a Google streetview. Egyik sem jobb/rosszabb szerintem, csak más.

 newscafe_apple_parlament

Ráadásul az iOS 8 óta a Flyoveres városoknál, így Budapestnél is, vezetett berepülést is láthatunk. Azt azért túlzás lenne állítani, hogy egy ilyen túra szükségtelenné teszi az ideutazást, de elég érdekes dolog. A program körberepüli a város nevezetességeit, és ki is írja, hogy mit látunk. Ha te is megnéznéd felülről a fővárost, csak keress rá Budapestre az Apple Maps-ben, válts át “satellite módra”, majd katt a jobb alsó sarokban a “3D” feliratra.

  • 1656 2016. január 18 Tech/tudomány 2016. január 18.

    Facebook Comments