Ablaknyitás helyett: így őrizd meg a lakás levegőjét tisztán és egészségesen
Írta:

Ablaknyitás helyett: így őrizd meg a lakás levegőjét tisztán és egészségesen

A nagyobb, szmogos városokban időnként többet árt a szellőztetés, mint használ. Mutatjuk, mit lehet tenni helyette.

 

 

Szellőztetni vagy nem szellőztetni, ez itt a kérdés! Az elmúlt hetekben többször is parázs vita alakult ki ismerősi társaságban, hogy mi a helyesebb: ebben az influenzaszezonban gyakran szellőztetni, hogy kimenjenek a bacilusok, vagy éppen ellenkezőleg, hiszen így meg a szmog jön be. A szüleinktől és nagyszüleinktől azt tanultuk, hogy télen is fontos a kereszthuzatos szellőztetés, hiszen így kimegy az állott szag, bejön az oxigén, és mindenki boldog. Csakhogy azóta már tudjuk, kintről bizony nem csak az oxigén jön be. Sokszor a szakemberek is felhívják a figyelmünket, hogy inkább ne szellőztessünk, és ilyenkor vagyunk igazán nehéz helyzetben. Különösen így télen rengeteg időt töltünk zárt helyen, aminek a levegője – ha elhanyagoljuk – rosszabb minőségű is lehet minit a kinti levegő. A benti levegő javításáért szerencsére több dolgot is tehetünk:

  1. Tartsunk olyan növényeket, amik jól tisztítják a levegőt. Ilyenek a dracénea, az aloe, az anyósnyelv, a szobai futóka, sőt még a gerbera is. Igen, ezek pont azok a növények, amik a nagyszülők házában is megtalálhatók voltak: talán ösztönösen is ráéreztek, mely növényekkel jó együtt élni. Ezzel a módszerrel ráadásul igazi kis oázissá válhat a lakásod, viszont a sok növény sok törődést is igényel.
  2. Ha ennél egyszerűbb megoldásra vágysz, akkor vegyél pár bambusz szénnel töltött lenzsákot, azaz Hiilibaget, ami pont ugyanígy megköti a káros anyagokat a levegőből, viszont nincs vele semmi tennivaló. A hihetetlenül erős bambusz szén több millió apró pórusból és üregekből áll, melyek együttesen olyanok, mint egy nagy szivacs. Ahogy a levegő áthalad a pórusokon, a légszennyező részecskék csapdába esnek a belső felületein, így kiszűri a levegőből a különböző baktériumokat, kórokozókat és egyéb beltéri légszennyező anyagokat. Ha ez a megoldás érdekel, itt bővebb információkat találsz.
  3. Ha nem riadsz vissza egy komolyabb befektetéstől, akár egy légtisztító berendezést is érdemes lehet venned. Ezek a gépek megkötik vagy hatástalanítják a gombákat, spórákat, atkákat, vírusokat, baktériumokat és polleneket, valamint eltüntetik a füst, a dohány és a háziállatok szagát, így tényleg szinte minden problémát megoldanak, az áruk viszont elég borsos. Az pedig külön érdekesség, hogy némelyik modell szintén az aktív szén erejét hívja segítségül mindehhez.
  • 827 2019. január 25 Életmód 2019. január 25.

    Facebook Comments